De Anne Frank-boom

De kastanjeboom speelt een bijzondere rol in het beroemde dagboek van Anne Frank. Tijdens haar tijd in het Achterhuis bood deze boom haar een van de weinige uitzichten op de natuur en de buitenwereld. Deze boom, samen met een strook blauwe lucht en enkele vogels, werd een symbool van hoop in haar gevangenschap.

Symbool van hoop

‘Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.’ 

Uit: Dagboek van Anne Frank, 23 februari 1944  

Na de oorlog groeide de Anne Frank-boom uit tot een gedenkteken voor de Jodenvervolging, een levende herinnering aan de waarde van tolerantie en respect tussen verschillende culturen. 

Een nazaat op Zorgvlied

Rond de eeuwwisseling ging de gezondheid van de kastanjeboom in Amsterdam sterk achteruit. Na jaren van onderzoeken, discussies en zelfs een gerechtelijke uitspraak werd een poging gedaan om de boom te redden met een stalen draagconstructie. Ondanks deze inspanningen waaide de boom in augustus 2010 om.

Alexander van der Dussen van het bedrijf Tree Motion, die jarenlang voor de Anne Frank-boom zorgde, kweekte kastanjebomen op uit de kastanjes van deze historische boom. Een van deze nazaten schonk hij aan Zorgvlied, waar op 7 maart 2024 deze bijzondere kastanjeboom is geplant als symbool van nieuw leven en herinnering.

Anne-frank boom