Islamitisch graf
Steeds vaker kiezen Nederlandse moslims voor een begrafenis in Nederland. Zorgvlied geeft gehoor aan deze wens in de eigen, islamitische grafwijk Rosa Alba. Op dit gedeelte hebben moslims van alle stromingen en herkomst de mogelijkheid om volgens traditionele wijze hun dierbaren te begraven.
Eind jaren ‘70 zijn islamitische stichtingen en organisaties uit de omgeving van Amsterdam betrokken geweest bij de aanleg van de wijk. In samenspraak met verschillende Imans is onder andere gekeken naar een geschikte locatie op het park, is de indeling bepaald en is de wijk vernoemd naar de witte roos, Rosa Alba. In 1978 vond op Zorgvlied de eerste islamitische begrafenis plaats en sindsdien is de wijk uitgegroeid tot een serene plek voor moslims van alle stromingen en herkomst. Rosa Alba is zo ingericht dat de graven gericht zijn op Mekka en er is per graf ruimte voor één overledene.
De grafrechten kunnen voor onbepaalde tijd per tien, twintig of vijftig jaar verlengd worden. In de nabije toekomst is het mogelijk om, na het desgewenst opzeggen van het graf, de resten in een islamitisch verzamelgraf te plaatsen. Op deze plaats op Rosa Alba zal eeuwigdurend grafrecht gelden.
Eigen rol bij rituelen
Een islamitische uitvaart kent eigen rituelen en Zorgvlied biedt de mogelijkheid deze rituelen zelf uit te voeren, na overleg vooraf over de specifieke wensen. Zorgvlied faciliteert, de naasten hebben ter plekke de regie.
Zo bestaat de keuze om met of zonder kist begraven te worden. Bekisting kan met (houten) planken waardoor in het graf de gewenste constructie voor de wederopstanding ontstaat. Het graf kan door de naasten zelf gesloten worden. Hiervoor wordt voldoende tijd geboden.
Uitvaart regelen
Met uitzondering van zon- en feestdagen kan op iedere dag een islamitische begrafenis plaatsvinden. Een zelf uitgekozen uitvaartondernemer zal voor u de spoedprocedure om het verlof tot begraven in gang zetten en kan zeven dagen per week telefonisch een aanvraag tot begraven indienen bij Zorgvlied.
Na de begrafenis
Veertig dagen na de begrafenis wordt het graf voorzien van een fundatieraam waarop de nabestaanden een gedenksteen kunnen laten plaatsen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gedenkteken of grafmonument.