Veelgestelde vragen over Zorgvlied
Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen over Zorgvlied.
Gerelateerde vragen
-
Ben ik vrij in het kiezen van een grafsteen of ander monument? ({{ (accordion=='ben-ik-vrij-in-het-kiezen-van-een-grafsteen-of-ander-monument-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
De bepalingen die gelden voor een grafsteen of monument op een graf verschillen per grafwijk. Voor de geldende bepaling en richtlijnen per wijk verwijzen wij u graag naar de pagina Gedenkteken of grafmonument.
-
Bestaat ‘eeuwigdurend grafrecht’ op Zorgvlied? ({{ (accordion=='bestaat-eeuwigdurend-grafrecht-op-zorgvlied') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
In strikt juridische zin is er geen sprake van eeuwigdurend grafrecht want een graf blijft bestaan zolang de begraafplaats bestaat. Het is wel mogelijk om de graftermijn tot in de eeuwigheid te verlengen (met telkens tien jaar of een veelvoud van tien jaar).
-
Hoe kan ik een uitvaart regelen? ({{ (accordion=='hoe-kan-ik-een-uitvaart-regelen-2') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Alle informatie over het regelen van een uitvaart vindt u op de pagina Regelen en aanvragen. Op deze pagina vindt u informatie voor zowel particulieren als voor uitvaartondernemers.
-
Hoe kan ik zien waar iemand begraven ligt? ({{ (accordion=='hoe-kan-ik-zien-waar-iemand-begraven-ligt-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
In de hal van onze kantoorvilla staat een informatiezuil waarop u de locatie van een graf met behulp van de naam van de overledene kunt opzoeken. U kunt daar ook een plattegrond met daarop de locatie van het graf uitprinten.
-
Is cremeren mogelijk op Zorgvlied? ({{ (accordion=='is-cremeren-mogelijk-op-zorgvlied-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Sinds 2016 is cremeren op Zorgvlied mogelijk in het Crematorion. Het Crematorion is op 250 meter van de aula gelegen. De overledene kan met de nabestaanden naar de crematieoven begeleid worden. Meer informatie over cremeren is te vinden op de pagina Cremeren op Zorgvlied.
-
Is het mogelijk met de auto de begraafplaats te betreden? ({{ (accordion=='is-het-mogelijk-met-de-auto-de-begraafplaats-te-betreden-2') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Dit is alleen mogelijk op zondag tussen 10.00 en 11.00 uur.
Ook dient u over een op kenteken gestelde vergunning te beschikken om toegang met uw auto te krijgen. Deze vergunning kan door de rechthebbende van een graf aangevraagd worden via het e-mailadres: zorgvlied@amstelveen.nl. Zie voor de kosten van deze vergunning de tarievenlijst (hoofdstuk 12.06). Wanneer u beschikt over een invalidenkaart worden er geen kosten voor de ontheffing in rekening gebracht.
-
Is het mogelijk om een rouwboeket te laten bezorgen op Zorgvlied? ({{ (accordion=='is-het-mogelijk-om-een-rouwboeket-te-laten-bezorgen-op-zorgvlied-2') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Ja, dit is mogelijk. Zowel bij de oprijlaan naar de aula als bij 't Chalet staat een bloemenkast waarin het rouwboeket geplaatst kan worden. Geef alstublieft aan de bloemist de juiste locatie van de uitvaart of eventueel opbaring/rouwbezoek door zodat de bloemstukken op de juiste plek op Zorgvlied belanden. Het bezorgadres is Amsteldijk 273 te Amsterdam.
Wij vragen u de bloemen uiterlijk twee uur voorafgaand de uitvaartdienst te laten bezorgen met een kaartje met de naam van de overledene. Is de uitvaart vroeg in de ochtend dan kan de dag voorafgaand (einde middag) bezorgd worden.
-
Kan een overledene worden opgebaard op Zorgvlied? ({{ (accordion=='kan-een-overledene-worden-opgebaard-op-zorgvlied-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Het opbaren van een overledene is mogelijk, mits de uitvaart op Zorgvlied plaatsvindt. De opbaarruimte bevindt zich in 't Chalet. Rouwbezoek in 't Chalet vindt alleen plaats op afspraak. Meer informatie is te vinden op de pagina van 't Chalet.
-
Kan ik bij leven een graf reserveren op Zorgvlied? ({{ (accordion=='kan-ik-bij-leven-een-graf-reserveren-op-zorgvlied-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Ja, dat kan. Voor het reserveren van een particulier graf of een urnengraf voor toekomstig gebruik is er een aangepast tarief voor een periode van tien jaar, zie de tarievenlijst (hoofdstuk 11.05).
Om de gereserveerde plek te markeren is een fundatieraam verplicht, zie de tarievenlijst (hoofdstukken 6.01 en 6.02).
Na 10 jaar kunt u ervoor kiezen om de reservering te verlengen.
-
Kan ik parkeren bij Zorgvlied? ({{ (accordion=='kan-ik-parkeren-bij-zorgvlied-2') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Grootschalig onderhoud aan de Amsteldijk heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van Zorgvlied. Kijk voor meer informatie op de pagina Bereikbaarheid en parkeergelegenheid Zorgvlied.
-
Kan ik zelf de catering bij een condoleance op Zorgvlied verzorgen? ({{ (accordion=='kan-ik-zelf-de-catering-bij-een-condoleance-op-zorgvlied-verzorgen-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Voor de invulling van een condoleance is een ruim assortiment aan hapjes en drankjes beschikbaar. Het is niet mogelijk zelf consumpties mee te nemen. Specifieke (dieet)wensen kunt u tijdig aan ons doorgeven en in overleg met u zullen wij de gehele catering verzorgen.
Meer informatie over catering en de catering bestellijst is te vinden op de pagina Faciliteiten op Zorgvlied.
-
Kunnen wij een sieraad/bril van een overledene ontvangen? ({{ (accordion=='kunnen-wij-een-sieraad-bril-van-een-overledene-ontvangen-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Dit is helaas niet mogelijk. Wie een sieraad, bril of ander voorwerp in een graf laat begraven, doet juridisch gezien afstand van dat voorwerp.
-
Moet ik onderhoudskosten betalen als ik het onderhoud van een graf zelf verzorg? ({{ (accordion=='moet-ik-onderhoudskosten-betalen-als-ik-het-onderhoud-van-een-graf-zelf-verzorg-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Ja, ook als u aangeeft dat u geen onderhoud aan het monument/grafbedekking wenst, bent u deze onderhoudskosten wel verschuldigd. Indien u geen fysiek onderhoud wenst, kunt u dit schriftelijk aan ons doorgeven. Er wordt dan een bordje met ’geen onderhoud’ op het graf geplaatst. Kijk voor meer informatie op de website Overheid.nl.
-
Waar vind ik een plattegrond of wandelroute? ({{ (accordion=='waar-vind-ik-een-plattegrond-of-wandelroute-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
In de hal van onze kantoorvilla staat een informatiezuil waarop u de locatie van een graf met behulp van de naam van de overledene kunt opzoeken. U kunt daar ook een plattegrond met daarop de locatie van het graf uitprinten.
-
Waarvoor betaal ik als rechthebbende vastrecht en onderhoudskosten? ({{ (accordion=='waarvoor-betaal-ik-als-rechthebbende-vastrecht-en-onderhoudskosten-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Iedere recht- of belanghebbende van een graf betaalt jaarlijks kosten voor het vastrecht. Hiermee wordt het algemene onderhoud van de begraafplaats bekostigd. Vanaf het moment dat er grafbedekking op het graf wordt geplaatst, betaalt u ook hiervoor jaarlijks onderhoudskosten.
Zorgvlied kent jaarlijks vier onderhoudsrondes. Het onderhoudsschema is te vinden op de pagina Onderhoud van graf en groen.
-
Wanneer wordt een graf geruimd? ({{ (accordion=='wanneer-wordt-een-graf-geruimd-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Na het verlopen van de wettelijke graftermijn, is het mogelijk dat stoffelijke resten worden verwijderd. Echter, Zorgvlied ruimt de stoffelijke resten pas als het graf opnieuw wordt uitgegeven. Wel wordt de grafbedekking verwijderd.
-
Wat gebeurt er met de as na de crematie? ({{ (accordion=='wat-gebeurt-er-met-de-as-na-de-crematie-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
De as blijft de eerste maand na de crematie in de binnen- of buitennis op Zorgvlied. De buitennis kan bezocht worden en is vlakbij het Crematorion gelegen. Drie weken na de crematie krijgt de opdrachtgever een keuzeformulier toegezonden om de uiteindelijke as bestemming aan ons kenbaar te maken.
-
Wat gebeurt er met de bloemen op een graf na de begrafenis? ({{ (accordion=='wat-gebeurt-er-met-de-bloemen-op-een-graf-na-de-begrafenis-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
De bloemen op een graf blijven vier weken liggen. Hierna worden de bloemen door Zorgvlied verwijderd.
-
Wat is het verschil tussen een particulier graf en een algemeen graf? ({{ (accordion=='wat-is-het-verschil-tussen-een-particulier-graf-en-een-algemeen-graf-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Bij een particulier graf – ook vaak familiegraf genoemd – is er een rechthebbende, die op het moment van het uitzoeken van het graf door de naasten aangewezen wordt. Deze rechthebbende bepaalt wie eventueel in het graf bijgezet kan worden en ook of de graftermijn verlengd wordt na de wettelijke rusttermijn van 10 jaar. Tevens is het bijzetten van urnen mogelijk in een particulier graf.
Bij een algemeen graf is geen sprake van een rechthebbende maar van een belanghebbende. De grafruimte is in beheer van de gemeente Amstelveen. Op de pagina Begraven op Zorgvlied kunt u meer lezen over verschillende type graven.
-
Wat kost een graf? ({{ (accordion=='wat-kost-een-graf-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
De kosten voor een graf zijn afhankelijk van het soort graf dat u uitzoekt. Zo is de oppervlakte en ligging bepalend voor het tarief. Ook de termijn is een kostenbepalende factor. Wij adviseren u hier graag over. Voor de huidige tarieven verwijzen wij u graag naar de Tarieven.
-
Zijn er rolstoelen beschikbaar? ({{ (accordion=='zijn-er-rolstoelen-beschikbaar-3') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Ja, zowel bij de kantooringang als bij de oprijlaan van de aula staan twee leenrolstoelen. U kunt deze met behulp van een 2 euromunt loskoppelen om te gebruiken.